SEDL 2011

Blog realizat de catre Centru de resurse DIALOG PRO pentru informare detaliata despre SEDL in Moldova

SEDL 2015


In perioada 12-18 octombrie 2015, oraşe, regiuni şi asociaţii din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei vor sărbători Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale.  

Din 2007, peste 1000 de orașe, regiuni și asociațiile lor din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei au sărbătorit Săptămâna Europeană a Democrației Locale (SEDL) - un eveniment anual creat pentru stimularea participării cetățenești la nivel local și regional, coordonat de Congres.
Săptămâna în jurul datei de 15 octombrie a fost aleasă pentru desfășurarea acestui eveniment ca un tribut adus Cartei Europene a Autonomiei Locale, deschise spre semnare la această dată în 1985, acum 30 de ani.

În acest an tema principală a SEDL este "Traiul comun în societăți multiculturale: respect, dialog, interacțiune", care "reacționează la evenimentele recente, în special la atacurile teroriste din mai multe orașe europene la începutul anului 2015, precum și la provocările actuale legate de migrație", precum a fost reamintit de Purtătorul de cuvînt SEDL, Gaye Doganoglu (Turcia, EPP/ECC).

Respectiv, unele localități participante organizează seminare de solidaritate, dezbateri asupra drepturilor omului, schimburilor cu migranți și vizite la tabere de refugiați, în cadrul SEDL. Autoritățile locale și regionale, care doresc să ia parte la SEDL 2015, își pot înregistra activitățile lor conexe organizate în luna octombrie pe site-ul Săptămânii.

SEDL in Moldova  2015
Republica Moldova se alătură statelor membre ale Consiliului Europei în organizarea evenimentelor publice la nivel local, menite să implice cetăţenii în soluţionarea problemelor de interes comun. Astfel, Cancelaria de Stat, alături de autorităţile locale şi partenerii de dezvoltare, au lansat în cadrul unei conferinţe de presă Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale - 12-18 octombrie.

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale este dedicată în Republica Moldova transparenţei decizionale. Evenimentele au loc cu suportul financiar al Guvernului Danemarcei prin intermediul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCLDI).

În perioada 12-18 octombrie, autorităţile locale din întreaga ţară  organizeaza activităţi de informare şi consultare, pentru a aduce locuitorii mai aproape de deciziile primăriei. Astfel, cetăţenii vor fi informaţi despre activităţi, planificarea bugetului, precum şi implicaţi în soluţionarea problemelor locale etc.

Conferinţa de lansare a Săptămânii transparenţei în Republica Moldova a avut loc, la 12 octombrie 2015  la Guvern