SEDL 2011

Blog realizat de catre Centru de resurse DIALOG PRO pentru informare detaliata despre SEDL in Moldova

„Democraţia este guvernarea poporului, de către popor, pentru popor”

 Pe data de 17 octombrie, în sala mică de şedinţe a Consiliului raional s-a desfăşurat masa rotundă,  dedicată „ Promovării drepturilor omului şi a egalităţii gender la nivel local”, în cadrul „ Săptămînii europene a democraţiei locale” în raionul Dubăsari.      

   O săptămîna a decurs sub  egida " Săptămîna  europeană a democraţiei locale” în raionul Dubăsari. S-au realizat, de către echipa consiliului raional, o mulţime de acţiuni despre popor şi pentru popor: 


 1.Vizita preşedintelui raionului dl Grigore Policinschi cu o lecţie de lucru despre democraţia locală la toate liceele din raion. Dumnealui a  explicat liceenilor ce înseamnă democraţie locală şi importanţa acestui principiu în activitatea administraţiei locale.


2. S-a desfăşurat ziua uşilor deschise la Consiliul Raional, unde fiecare putea să vină să vadă cum lucrează specialiştii secţiilor şi direcţiilor, să pună întrebări, să propună mecanisme de îmbunătăţire a procesului decizional. 


3. De asemenea s-a organizat concursul de eseuri " Dacă aş fi primar”în localitatea mea. Organizatorii concursul, Centrul de resurse Dialog Pro au selectat 10 instituţii la nivel republican. Din raionul Dubăsari a fost selectat  l.t. "Ion Creangă” din comuna Coşniţa, dar concursul s-a petrecut în toate instituţiile de învăţămînt din raion.


Masa rotundă a început cu festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului de eseuri " Dacă aş fi primar”. Aici au participat: vice preşedintele raionului Dubăsari dna Maria Jimbei, şefii secţiilor şi direcţiilor, consilieri raionali, locali şi elevi. Preşedintele  Centrului de resurse Dialog Pro, dna Snegureac Lilia  a felicitat învingătoarele, înmînîndu-le cadouri (genţi şi cărţi). Locul I la cîştigat Pasat Vlada, clasa a X-R, locul II Malin Irina clasa a XII-R şi locul III Mamulat Sanda clasa a XI-R. Doamna Snegureac a fost impresionată de lucrările acestor domniţe şi le-a urat în continuare multă prosperitate, aspiraţie spre realizările propuse, " Cine ştie, poate în viitor vor ajunge primari” a meţionat dumneaei. Democraţia înseamnă egalitate în drepturi, indiferent de gen, sex sau naţionalitate, în susţinerea acestei afirmaţii, a specificat : obiectivele săptămînii europene a democraţiei locale, care au fost motivele organizării acestei săptămîni, drepturile omului la nivel local, cum poate fiecare  cetăţean să contribuie la desfăşurarea săptămînii europene a democraţiei locale.

 Masa rotundă a fost ghidată de următoarele principii: democraţie, transparenţă, opinii liber exprimate şi toleranţă. Datorită acestora şedinţa a durat peste timpul planificat, fiind că a fost ce analiza, la ce  atrage atenţia pentru a nu comite unele greşeli pe viitor şi a organiza la o mai înaltă calitate aşa măsuri sociale.

                                                        Natalia Ivanov, corespondent


NOUTATI NISTRENE 
DUBASARI.MD 
20.10.2011