Cancelaria de Stat a lansat un apel către comunităţile locale, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi asociaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale de a se alătura la acţiunile desfăşurate în contextul „Săptămânii Europene a Democraţiei Locale" (SEDL), care este un eveniment anual desfăşurat sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) ale Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc în perioada 10-16 octombrie curent şi urmăreşte încurajarea participării democratice la nivel local.
Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale este organizată pentru a evidenţia valoarea democraţiei locale ca un element esenţial în orice sistem democratic, pentru a sensibiliza cetăţenii europeni cu privire la modul în care autorităţile locale funcţionează şi oportunităţile disponibile în comunitatea lor pentru a participa cât mai activ în procesul de luare a deciziilor. De asemenea, evenimentul îşi propune să stimuleze autorităţile locale să reflecteze la rolul pe care îl au, ca apărători ai democraţiei locale şi să consolideze profilul Consiliului şi Congresului Europei, pentru a dezvolta democraţia locală şi a creşte eficienţa şi transparenţa guvernării locale.
În Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale, publicul larg este informat cu privire la Consiliul Europei, instituţia majoră de referinţă în Europa pentru valorile universale precum democraţia şi drepturile omului şi este evidenţiat rolul pe care CPLR îl joacă în dezvoltarea şi consolidarea democraţiei locale din toată Europa.
Subiectul principal al ediţiei din 2011 îl constituie „Drepturile omului la nivel local". Autorităţile locale din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, sunt chemate să protejeze şi să consolideze drepturile omului în comunităţi prin îmbunătăţirea politicilor social-culturale la nivel local. Multe drepturi şi libertăţi nu intră doar în atribuţia guvernelor centrale, ci sunt implementate la nivel local, cum este cazul multor drepturi civice şi sociale (acces egal la serviciile publice, protecţia persoanelor defavorizate, bătrâni, minorităţi etc.). Prin intermediul SEDL 2011 Congresul Puterilor Locale şi Regionale doreşte să evidenţieze drepturile omului ca pe o componentă fundamentală a democraţiei locale şi să dezvolte o cultură a respectului pentru drepturile omului în cadrul comunităţilor europene. Săptămâna europeană a Democraţiei Locale a fost concepută pentru a creşte gradul de conştientizare a drepturilor omului la nivel local, contribuind la promovarea unor oraşe mai coezive prin prevenirea şi combaterea intoleranţei, discriminării şi a excluziunii sociale.
În contextul politicilor de descentralizare, abordate prin prisma drepturilor omului şi egalităţii de gen, organizarea evenimentului respectiv este o oportunitate pentru autorităţile administraţiei publice locale de a implica cetăţenii în viaţa publică, a dezvolta democraţia locală, a creşte eficienţa şi transparenţa guvernării locale.
Astfel, în fiecare comunitate Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale 2011 va contribui la diseminarea informaţiilor cu privire la cultura drepturilor omului, promovarea drepturilor sociale şi accesului la serviciile publice şi structurile sociale de sprijin, promovarea participării la viaţa publică pentru grupurile mai puţin reprezentate şi conştientizarea rolului birourilor de mediere a drepturilor omului în statele membre ale Consiliului Europei.
Informaţii adiţionale privind conceptul SEDL, istoria, obiectivele şi ghidul pentru pregătirea evenimentului respectiv sunt disponibile pe paginile oficiale ale Consiliului Europei www.coe.int/demoweek şi a Cancelariei de Stat www.descentraslizare.gov.md, la rubrica „Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale".